Головна » 2012 » Квітень » 24 » Завдання уроків читання. Програмні вимоги
17:37
Завдання уроків читання. Програмні вимоги
Організація мовленнєвої діяльності

Завдання уроків читання. Програмні вимоги

Читання — важливий навчальний предмет і одночасно — засіб навчання. Чим скоріше сформується навичка читання, тим успішніше учні оволодіватимуть програмним матеріалом.

Читання — один із видів мовленнєвої діяльності (слухання, мовлення, читання і письмо), які забезпечують розвиток комунікативних умінь та навичок.

Завдання уроків читання:
1. Пізнавальні: збагачення знань про природу, суспільне життя, трудову діяльність людей (забезпечуються навчальною інформацією з тексту).
2. Виховні:
— сприяти громадянському, етичному, моральному, естетичному, трудовому та фізичному вихованню молодших школярів;
—  формувати національну самосвідомість учнів, їх духовність; викликати інтерес до традицій свого народу, його минулого, сьогодення та майбутнього;
—   розвивати навички мовної етики.
3.  Розвивальні:
—   формувати мовленнєві вміння (читати і розмовляти відповідно до норм літературної мови);
—  розвивати увагу, пам'ять, спостережливість; аналітико-синтетичні вміння порівнювати, узагальнювати, доводити, проводити аналогію, встановлювати причиново-наслідкові зв'язки; розвивати творчі здібності, самостійність та навички самоконтролю.
4.  Навчальні (за розділами програми):
—  удосконалення техніки читання (спосіб читання, правильність, темп, виразність), щоб забезпечити становлення відповідних якостей читання (свідомість, правильність, швидкість, виразність);
—  робота з текстом (формування вмінь повноцінно сприймати художні й науково-нізнавальні тексти; виховання розвинутого читача, здатного розуміти дійові особи, їх поведінку, авторську думку, висловлювати оцінні судження про зміст та образні засоби твору; забезпечення ефективної роботи з текстом; розвиток в учнів інтересу до книжок, до самостійного читання, читання будь-якого тексту і вибору книжки);
— розвиток зв'язного мовлення (вміння будувати власні висловлювання, вести діалог, відповідати на запитання, ставити питання до прочитаного тексту та в процесі бесіди зв'язно розповідати про прочитане, почуте, побачене, обґрунтовувати думки).

Визначені завдання мають бути реалізовані в змісті та структурі уроку читання в комплексі. Крім того, успішність навчання молодших школярів значною мірою визначається рівнем оволодіння загальнонавчальними вміннями та навичками (опанування раціональними способами мислення та навчання, вміння розмірковувати та відтворювати навчальний матеріал, вміння слухати й спілкуватися, засвоєння способів перевірки та самоконтролю). Отже, вчитель має постійно дбати на уроці читання про їх розвиток.

Важливою проблемою уроку читання є визначення оптимальних шляхів реалізації поставленої мети у вивченні навчального матеріалу з врахуванням його змісту та можливостей.

Удосконалення техніки читання — першочергове завдання на уроках читання, бо вже на цьому етапі треба готувати учня до самостійної роботи з книгою, допомогти йому в пізнанні навколишнього. Саме тому тут важливі вправи з техніки читання, застосування індивідуально-диференційованих завдань, контроль за розвитком навички читання майже у кожного учня класу.


Коваль Г.П., Іванова Л.І., Суржук Т.Б.
Методика читання: Навчальний посібник. -
Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2008. - 280 с.



Категорія: Методика | Переглядів: 6816 | Додав: ychitel | Теги: навчальні, завдання, читання, уроків, розвивальні, пізнавальні, виховні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: