Головна » 2012 » Серпень » 31 » Що таке фанфіки?
13:22
Що таке фанфіки?

Що таке фанфіки

Фанфік (також фенфік; від англ. Fan — прихильник та fiction — художня література) — це різновид творчості шанувальників популярних творів мистецтва (так званого фан-арту в широкому значенні цього слова), літературний твір, заснований на якому-небудь оригінальному творі (як правило, літературному чи кінематографічному), що використовує його ідеї, сюжет або персонажів. Фанфік може бути продовженням, передісторію, пародією, «альтернативним всесвітом», кросовером ("переплетінням" кількох творів) тощо.

Інше визначення: фанфік — жанр масової літератури, створеної за мотивами художнього твору фанатом цього твору для читання іншими фанатами, який не має при цьому комерційної мети.

Оформлення
Зазвичай до тексту фанфіку додають "шапку", де вказано автора і зміст твору:
Автор (ім'я або нік)
Перекладач (ім'я або нік перекладача) — цю графу використовують тільки в перекладах.
Бета (Бета-рідер, іноді gamma, gamma-reader) — імена або ніки людей, що редагували або допомагали редагувати текст. При цьому Бета редагує орфографічні, пунктуаційні та інші помилки, а Гамма - сюжетні.
Назва фанфіку.
Дисклеймер (англ. disclaimer) — попередження, в якому автор повідомляє читача (особливо правовласника), що фанфік або сайт, про який іде мова, створено не з метою отримання прибутку, та вказує, кому належать всі права на використаних героїв. Також у дисклеймері може бути попередження про зміст самого фанфіку, але зазвичай його виносять до окремого розділу «Попередження».
Варнінг/Попередження (від англ. warning) — попередження про зміст фанфіку, якщо він містить мотиви, котрі можуть викликати неприйняття у читачів (слеш, OOC, AU, нецензурна лексика тощо).
Рейтинг (англ. rating) - неформальна система визначень, прийнята авторами фанфіків для того, щоб дати читачам початкове уявлення про те, наскільки фанфік або фан-арт придатний для певних вікових груп. Рейтинги грунтуються на шкалі американської асоціації кінокомпаній. Система рейтингів і критерії їхнього використання в різних спільнотах можуть різнитися між собою. Зазвичай використовуєть таку шкалу:
G/Дженерал (General) — фанфіки, які може читати будь-хто.
PG (Parental Guidance) — фанфіки, які можна читати тільки  від дванадцяти років з дозволу батьків.
PG-13 - фанфіки, які можна читати тільки від тринадцяти років з дозволу батьків.
R (Restricted) — фанфіки, в яких є секс, насильство, нецензурна лексика.
NC-17 (No Children) — фанфіки, які не можна читати дітям. У тексті є графічні описи сексу і/або насильства, різні перверзії. Цей рейтинг - відповідник рейтингу Х в кіно.
Іноді трапляються рейтинги PG-15 або NC-21 — вони випадають з чинного списку.
Пейринг (англ. pairing) — так зазвичай позначають фанфіки, в яких описано романтичні й сексуальні стосунки. Цей рядок у шапці вказує, які персонажі вступлять у стосунки.
Пари записують через косу риску — слеш (Перший персонаж / Другий персонаж). Зазвичай першим пишуть ініціатора стосунків (або активного партнера). Добре відомих персонажів канону зазвичай позначають ініціалами.
«Жанр» - особлива позначка про загальний «настрій» фанфіку.
Опис/Саммарі (англ. summary) — короткий опис фанфіку, анотація.
Також у "шапці" можуть бути Примітки, Присвята та Подяки.

Фанфіки поділяють на різні категорії за низкою ознак, наприклад:

Залежно від наявності в сюжеті любовної лінії:
«Джен» (від англ. general audience, що означає "будь-яка аудиторія") - любовна лінія відсутня або малозначуща. </li>
«Гет» (от «гетеросексуальний») — описує любовну лінію (романтичні та сексуальні стосунки) між героями різної статі, яка є однією з головних тем твору.
«Слеш» (від англ. slash-слеш) — описує любовну лінію (романтичні та сексуальні стосунки) між героями однієї статі, тобто гомосексуальні стосунки між чоловіками. За легендою, термін походить від звичаю об'єднувати персонажів похилою рискою (слешем) у графі "пейринг".
Фем-слеш (від англ. fem-slash) — описує любовну лінію (романтичні та сексуальні стосунки) між героями однієї статі, тобто гомосексуальні стосунки між жінками.

Залежно від стосунку до реалій світу оригіналу:
«AU» (від англ. Alternative Universal) — якщо є значні розбіжності або навіть пряме протиріччя із всесвітом оригіналу.
«не-AU» (не мають спеціального терміна) — розбіжностей із всесвітом оригіналу немає, або вони незначні.

Залежно від стосунку характеру героїв фанфіку до їхнього характеру в оригіналі:
«OOC» (от англ. Out Of Character) — якщо є значні розбіжності або навіть протиріччя з характерами в оригінальному творі.</li>
«У характері» — якщо розбіжностей з характерами героїв у оригінальному творі немає, або вони незначні.

За способом створення самого твору:
«Round robin» і суміжна з ним «рольовка» — фанфік, створений групою авторів, кожен з яких по черзі пише свою частину тексту. Як правило, їм притаманні різкі переходи між частинами та неузгодженість стилю.
Сонгфік (від англ. Song-fic) — фанфік, у якому докладно процитовано якусь пісню (автором якої не є творець фанфіку).
Кросовер (від англ. crossover) — фанфік, у якому використано всесвіти та персонажів кількох фендомів одночасно.

За загальною природою:
Фанфік - героями Ф. є персонажі художніх творів, анімації, кіно тощо, тобто фанфік - це текст, написаний на основі чужих ідей і за використання чужих персонажів, котрий не має комерційної мети.
RPF (від англ. real person fiction) — героями RPF є реальні постаті, зазвичай знаменитості. Хоча RPF не підпадає під строге визначення фанфіку (використовує невигаданих персонажів), він поділяє інші його ознаки.
RPS (від англ. real person slash) — описує любовну лінію (романтичні та сексуальні стосунки) між реальними постатями (знаменитостями).
Профанфік (від англ. profic) — це професійні художні твори, в яких автори описують пригоди героїв у світі, створеному кимось іншим. На відміну від звичайного фанфікшена, профанфіки пишуть з метою отримання прибутку.
Як приклад можна навести книжкові серії про світи «Dragonlance», «Star Wars», «Warhammer». Як і RPF, не відповідає строгому визначенню «фанфіку», але де-факто ним є.
Філк (Filk) — фанфік у вигляді пісні.

За наявністю оригінальних персонажів, створених автором фанфіка:
OC (від англ. Original Character — Оригінальний персонаж) — у даному творі є оригінальний персонаж, створений автором фанфіка.</li>
OFC (від англ. Original Female Character — Оригінальний Жіночий Персонаж).
OMC (от англ. Original Male Character — Оригінальний Чоловічий Персонаж).
Вписка (англ. Self-insertion) — у даному творі під подобою оригінального персонажа виступає сам автор.
Мері Сью (від англ. Mary Sue), іноді Меріс або Машка — оригінальний персонаж, який є втіленням або самого автора, або того, яким автор хотів би бути.
Мері Сью зазвичай наділені надзвичайною вродою та неабияким розумом. Як правило, у них незвичний колір очей і волосся, складне мелодійне ім'я, бурхливе минуле і надприродні здібності. З'явившись, вони часто затьмарюють решту героїв, стають дівчинами канонічних персонажів, а потім рятують світ. Порятувавши світ, вони або виходять заміж за канонічного персонажа, або героїчно гинуть.
"Мері Сью" - це зневажливе визначення для явища, властивого не тільки фанфікам, хоча з'явилося воно саме в фандомі (деякі літературні героїні за всіма ознаками підпадають під визначення Мері Сью). Героїня, що з'явилася як Мері Сью, може інколи стати повноправним OFC.
Марті Стью, він же Марті Стю (від англ. Marty Stu) або Моріс Стю (Maurice Stu) (можливі будь-які чоловічі імена: Герті, Метті, варіації прізвищ — Сью і Стю, іноді трапляється зневажливий варіант Меріс) — чоловіча іпостась Мері Сью. Зустрічається дещо рідше, аніж Мері Сью. Бувають гетеро- і гомосексуальні.

Жанри
Екшен, Екшн (Action) — фанфіки з динамічним сюжетом. Стосункам між персонажами приділено небагато уваги.
Гумор (Humour) — гумористичний фанфік.
Пародія (Parody) — комічне або сатиричне наслідування оригінального твіру.
Дарк або Даркфанфік (Dark, Darkfic) — фанфік, у якому багато уваги приділено смерті, жорстокості та тортурам.
Deathfic — фанфік, у якому один або декілька героїв помирають.
POV (Point of view) — розповідь від першої особи.
Смарм (Smarm) — фанфік, у якому герої розуміють важливість дружби. Натяки на романтичні або сексуальні відносини з іншим персонажем відсутні.

Жанри фанфіків з романтичною лінією:
Романтика (Romance) — фанфік про романтичні стосунки між героями. Як правило, має щасливий кінець.
Драма (Drama) — романтична історія з сумним фіналом.
Ангст (Angst) — текст, де велику увагу приділено стражданням персонажа, духовним або фізичним.
Флафф (Fluff) — текст, де увагу приділено доброзичливим стосункам між героями.
Hurt/comfort — текст, у якому один персонаж страждає, а інший приходить йому/їй на допомогу.
Established Relationship (ER) — спокійні, усталені стосунки між героями.
PWP (Porn without Plot — порнографія без сюжету; або «Plot, what Plot?» — Сюжет? Який сюжет?) — порно безсюжетне, або з мінімальним сюжетом. Головна тема тексту - еротичні сцени.

Фанфіки з сексуальною тематикою можуть мати особливі «ппримітки», наприклад:
Ваніль (Vanilla) — у високорейтинговому фанфіку описано сексуальні стосунки без елементів садомазохізму.
Грейпфрут (Grapefruit) — у фанфіку описано сексуальні зносини з елементами насильства або примусу. За легендою, визначення походить від «g-rape-fruit».
Домашня дисципліна (Domestic discipline) — у фанфіку описано тілесні покарання: один з сексуальних партнерів б'є іншого, коли той/та робить щось неправильно. Ця категорія пов'язана з BDSM.
Фіранкова історія (Curtain story) — у фанфіку описано стосунки (здебільшого "слеш"), у яких пара поводиться гіпертрофовано по-домашньому, скажімо, вирушає купити м'які меблі.
Кінк (Kink - від англійського «дивина, ненормальність, відхилення») і Сквік (Squick — від «someone else's kink» («чужий кінк») і «icky» («неприємний»)). Ці примітки вказують, що певні мотиви у фіку можуть шокувати читача.
Лимон (Lemon) — ця примітка вказує, що текст насичений еротикою. Відповідає рейтингу NC-17.
UST (Unresolved Sexual Tension) — герої відчувають потяг один до одного, але з якихось причин не вступають у сексуальний контакт або відкриті романтичні стосунки.

Фанфіки можна класифікувати за розміром:
Максі (Max) — дуже великий фанфік, часом більший за середній роман. Приблизно від 70 машинописних сторінок.
Міді (Midi) — фанфік середнього розміру. Приблизно від 20 до 70 машинописних сторінок.
Міні (Min) — маленький фанфік. Розмір від 1 машинописної сторінки до 20.
Драббл (Drabble) — коротка історія на 100 слів, яка має підтекст і/або несподіваний кінець.
Віньєтка (Vignette) — дуже коротка історія, котра включає якусь одну думку (опис почуттів, внутрішній монолог, невеличку подію).
Фіклет (Ficlet) — короткий фанфік.

До фанфіків застосовують і звичайні літературні терміни:
Дилогія (Ambilogy) — серія з двох фанфіків, як правило, максі.
Трилогія (Trilogy of novels) — серія з трьох фанфіків.
Сиквел (Sequel) — продовження, де змальовано, що трапилося з героями після закінчення іншого тексту.
Приквел — опис подій, які трапилися з героями до подій певного тексту.


Статтю взято на сайті http://multyfandom.mybb.by/


Категорія: Вивчення теорії літератури | Переглядів: 9573 | Додав: ychitel | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: