Головна » 2012 » Серпень » 25 » Програма факультативного курсу. 8 (9) клас. У світі поетичного слова
21:15
Програма факультативного курсу. 8 (9) клас. У світі поетичного слова
У СВІТІ ПОЕТИЧНОГО СЛОВА

Програма факультативного курсу. 8 (9) клас

Автор: В.І. Цимбалюк, викладач Сквирського ліцею Київської області, заслужений учитель України, кандидат педагогічних наук.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

«Ну що б, здавалося, слова... // Слова та голос — більш нічого. // А серце б'ється-ожива, // Як їх почує!..» — писав Т. Г. Шевченко.

І дійсно, у житті існує таке оригінальне явище, як поетичний художній світ, світ словесної поетичної творчості, який відіграє важливу роль у формуванні духовно багатої особистості, її естетичних смаків, розумінні ролі прекрасного в людському бутті. Саме поглиблене вивчення поетичної творчості не лише на теоретичному, а й практичному рівнях дасть змогу розвинути в школярів філологічні компетентності, естетичне сприйняття навколишнього світу.

Метою курсу «У світі поетичного слова» для 8 (9) класу є розкриття учням краси поетичного слова, його особливостей, виховання інтересу школярів до поезії.

Завдання курсу:

1)    поглибити знання учнів про світ прекрасного в людському житті, який є об'єктом зображення в художній літературі;
2)    ознайомити учнів з особливостями поетичного зображення в художньому творі, із секретами поетичної лабораторії митця;
3)    отримати ґрунтовні знання з теорії віршування;
4)    формувати в учнів уміння й навички аналізувати поетичні твори у єдності змісту і форми;
5)  розвивати поетичні здібності учнів, уміння образно висловлюватись, складати власні поетичні твори різних жанрів;
6)  формувати інтерес учнів до поетичного слова, їхнє естетичне сприйняття навколишнього світу.

Факультативний курс пропонується для учнів 8 (9) класу базової середньої школи з метою їх допрофільної підготовки до свідомого вибору профілю в старших класах. Із трьох родів літератури вибрано ліричну поезію, бо вона завжди засвоюється учнями з більшими труднощами, ніж проза і драматургія, і разом з тим викликає в них більший інтерес щодо емоційного, естетичного сприйняття, збуджуючи найпотаємніші струни людської душі.

За структурою програма складається з розділів, які мають як теоретичне, так і практичне значення: «Вступ», «Своєрідний світ поетичного слова», «У поетичній лабораторії митця», «Практичні заняття», «Підсумково-узагальнювальні заняття». У них подаються теоретичні відомості про поезію як своєрідний літературний рід, про секрети поетичної творчості, особливості поетичного слова, своєрідність поетичного художнього світу, а також з теорії віршування. Відводиться час на практичні заняття й практикуми, де учні вчаться складати власні вірші, проводити їх ідейно-художній аналіз, обговорюють зразки поетичної творчості своїх однокласників, беруть участь у конкурсах декламаторів поетичних творів.

Основними формами й методами занять є: розповідь учителя, бесіда з учнями, обговорення науково-популярної літератури з поетичної творчості, колективне та індивідуальне складання віршів, презентація поетичних збірок, зустріч із місцевими поетами тощо.

Наприкінці вивчення факультативного курсу «У світі поетичного слова
» передбачається, що учні виступають із своїми творчими звітами.




8 (9) клас. 17 год на рік





Програми курсів за вибором і факультативів з української літератури.
8 - 11 класи / За заг. ред. К.В. Таранік-Ткачук. - К.: Грамота, 2011. - С.  214 - 219.







Категорія: Документація | Переглядів: 6999 | Додав: ychitel | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: