Головна » 2012 » Серпень » 23 » Програма факультативного курсу. 10 - 11 класи. Українська фантастична проза
06:29
Програма факультативного курсу. 10 - 11 класи. Українська фантастична проза
УКРАЇНСЬКА ФАНТАСТИЧНА ПРОЗА

Програма факультативного курсу. 10-11 класи


Автор: Н.М. Логвіненко, старший науковий співробітник лабораторії літературної освіти Інституту педагогіки АПН України, кандидат педагогічних наук.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Пропонована програма факультативного курсу «Українська фантастична проза» призначена для поглибленого вивчення української літератури в старших класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Специфіка предметів гуманітарного циклу, які є найважливішими засобами виховання людини, сприяє розширенню загальнокультурного світогляду школярів, формуванню особистості.

У системі шкільних навчальних предметів література найвідповідальніша за формування свідомості й моралі, високої духовності тих людських чеснот, від яких залежить майбутнє будь-якого суспільства.

Фантастична література виступає своєрідним каталізатором людської творчості, будить думку, стимулює пошук. Українські письменники-фан-тасти вважають, що в прогностиці, фантастиці, футурології головне не стільки проблема технізації прийдешнього, скільки проблема гуманізації суспільного буття. «Тяжка доля — бути Людиною. Але й прекрасна! Покликання Людини — вражаюче: одухотворити Всесвіт променем Розуму й Любові» (О. Бердник). Це й визначає «магістральний шлях мрії й перебудови суспільства». Фантастична проза розкриває в читача «вищий рівень космічного мислення, чуття, творчості»; спроможність формування нової людини, нових стосунків, нового суспільства на гуманістичних засадах, що відповідає вимогам часу, завданням освіти XXI ст.; сприяє бажанню вдосконалювати не лише техніку або науку, а насамперед людську особистість, її духовну багатомірність і чутливість, її делікатність та культурну симфонічність як відповідь на розуміння «пастки цивілізованого вибору, у координатах якої перевага надається знеосіблюючому технократизму, а не збереженню екзистенцій самототожності спільноти і розкриттю її потенціалу» (О. Хоменко). В. Бережний упевнений, що «не можна переоцінити того впливу, який справляють ці твори на розум людей, на їхню орієнтацію в житті, світосприймання. Ця суто інтелектуальна література не тільки збуджує уяву, а й заохочує мислити, допомагає кожному, хто звертається до неї, шукати й усвідомлювати своє місце у надскладних системах природи й суспільства».

Тематичне й змістове наповнення факультативного курсу здійснено за хронологічним принципом. Програму поділено на розділи відповідно до літературознавчої періодизації розвитку фантастичної прози в Україні як окремого літературного явища. Кожен розділ відкриває оглядова тема про загальні тенденції розвитку фантастичної прози в певний період:

1) XIX ст. - початок XX ст.;
2) 1920-і роки -1940 р. (довоєнний період);
3) 1945р. -1960-і роки (повоєнний період);
4) 1960—1990-і роки (новий період);
5)    кінець XX ст. - початок XXI ст. (сучасний період).

Визначено теми про життєвий і творчий шлях видатних письменників-фантастів, текстуальне вивчення їхніх творів за поданими анотаціями. Було враховано три основні компоненти, з яких складається література як навчальний предмет: читання й вивчення літературно-художніх творів, вивчення основ теорії та історії літератури, оволодіння літературною мовою.

Треба зазначити, що вибір творів для текстуального й самостійного вивчення можна обговорити та визначити колективно, за бажанням учнів, під час з'ясування основних завдань вивчення тематичного розділу.

У навчально-виховному процесі факультативних занять перевага надається самостійним формам роботи, оскільки факультативи відвідують учні, які за власним бажанням хочуть глибше знати предмет — твори української фантастичної прози.

Мета курсу:
• поглиблене вивчення української літератури через вивчення української фантастичної прози як окремого літературного явища;
• озброєння учнів методами самостійного оволодіння знаннями про історію розвитку української фантастичної прози, особливості творення різних видів (фольклорної, наукової, історичної, футурологічної, гумористичної, феєричної, фентезійної, науково-популярної) фантастики як літературного жанру;
• застосування великої кількості робіт дослідницького характеру, невеликих лекцій (учительських, учнівських, спільних), семінарських занять з учнівськими доповідями та їх обговоренням, завдань творчого характеру;
• формування учнівських інтересів, їхньої суспільної активності;
• сприяння розвитку творчого ставлення до науки, не тільки філологічної;
• використання виховної цінності факультативних предметів, спрямованої на можливість учнів вибирати напрями поглибленої навчальної роботи, на поліпшення взаємозв'язків учнів у класному та шкільному колективах;
• виховання людської особистості, її духовної багатомірності й чутливості, її спроможності до збереження самототожності людської спільноти, гуманістичних цінностей нації.

Змістове наповнення факультативного курсу дасть змогу повно й широко зреалізувати міжпредметні зв'язки, оскільки різні види фантастичного жанру містять такий обшир інформації, що вдумливий читач не промине проаналізувати їх достовірність або вірогідність, порівняти стан науки певного періоду її розвитку з науковими гіпотезами, які фігурують як реальні явища дійсності в художньому творі.

10 клас. 17 год на рік

(натисніть на зображення, потім збільшіть його)




















Програми курсів за вибором і факультативів з української літератури.
8 - 11 класи / За заг. ред. К.В. Таранік-Ткачук. - К.: Грамота, 2011. - С. 76 - 95.



Категорія: Документація | Переглядів: 4806 | Додав: ychitel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: