Головна » 2012 » Серпень » 28 » Програма факультативного курсу. 10 (11) клас. Чарівний світ поезії
17:31
Програма факультативного курсу. 10 (11) клас. Чарівний світ поезії
ЧАРІВНИЙ СВІТ ПОЕЗІЇ

Програма факультативного курсу. 10 (11) клас

Автор: В.І.Цимбалюк, викладач Сквирського ліцею Київської області, заслужений учитель України, кандидат педагогічних наук.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

«Поезія — це завжди неповторність, // Якийсь безсмертний дотик до душі», — писала відома українська поетеса Л. Костенко. Тому постійне спілкування з поезією духовно збагачує людину, робить її життя прекрасним.

Факультативний курс «Чарівний світ поезії» для 10 (11) класу профільної школи є продовженням факультативного курсу «У світі поетичного слова», який пропонується для допрофільного навчання у 8 (9) класі.

Метою курсу «Чарівний світ поезії» є поглиблене ознайомлення учнів із специфічним світом поетичної творчості, із лірикою як літературним родом та її жанрами.

Завдання курсу:

1) дати системне уявлення учням про лірику як своєрідний літературний рід у системі української культури на основі літературознавчих праць І. Франка та Л. Костенко;

2) ознайомити учнів із основними ліричними жанрами в українській літературі та з кращими зразками сучасної української поезії;

3) розвивати вміння презентувати художньо-біографічні книжки про особисте життя відомих українських поетів, яке стало основою їхньої творчості;

4) навчити учнів проводити ідейно-художній аналіз поезії в єдності змісту та форми, рецензувати поетичні збірки;

5) залучати учнів до позакласної роботи (оформлення поетичних збірок, альманахів, складання сценаріїв вечора поезії, готувати повідомлення, реферати, творчі звіти про роль поезії в людському житті);

6)  розвивати естетичні смаки учнів на основі ознайомлення їх із світом поетичного слова.

За структурою програма факультативного курсу складається із теоретичних і практичних розділів: «Вступ», «Лірика та її жанри», «Поетична вітальня», «Практичні заняття», «Підсумково-узагальнювальні заняття». У них подаються теоретичні відомості про поетичну творчість, жанри, її роль у житті. На теоретичних заняттях уводяться практичні вправи (складання власних віршів різних жанрів, переклад невеликих поетичних творів). На практичних заняттях учні вчаться робити ідейно-художній аналіз поезій, рецензувати поетичні збірки тощо.
Основними методами і формами занять є: розповідь учителя, бесіда з учнями, зустріч із поетами, обговорення й презентація науково-популярних нижок і статей про поезію, участь у дискусії, складання власних поезій, цензування поетичних збірок, обговорення учнівських творів тощо.

Учні, які відвідують факультативний курс, можуть брати участь і в позакласній роботі: складанні сценарію та підготовці вечора поезії, організації заняття клубу у формі поетичної вітальні, проведенні творчих звітів тощо.

Наприкінці вивчення факультативного курсу «Чарівний світ поезії» ожна проводити залік, на якому учні виступають із творчими звітами.

ОРІЄНТОВНЕ КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ

10 (11) клас (17 год на рік)







Програми курсів за вибором і факультативів з української літератури.
8 - 11 класи / За заг. ред. К.В. Таранік-Ткачук. - К.: Грамота, 2011. - С. 220 - 225.


Категорія: Документація | Переглядів: 8026 | Додав: ychitel | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: