"Слово о полку Ігоревім" - Література. 9 клас - Тести - Каталог статей - Допомога учням, студентам, учителям
Головна » Статті » Тести » Література. 9 клас

"Слово о полку Ігоревім"
Тести і завдання до твору «Слово о полку Ігоревім»

Завдання за вибором однієї правильної відповіді


1.
В оповіді з Київського літопису та в поемі «Слово о полку Ігоревім» зображено події:
А. 1113 р.;
Б. 1036 р.;
В. 988 р.;
Г. 1185 р.


2.
Підґрунтям «Слова о полку Ігоревім» є такі історичні події:
А. Успішні походи Ігоря Новгород-Сіверського на греків;
Б. Невдалий похід Ігоря Новгород-Сіверського проти половців;
В. Перемога Ігоря над половцями у Тмуторокані;
Г. Похід князя Ігоря на сусіднє Чернігівське князівство.

3.
Укажіть основну ідею «Слова…»:
А. Пророкування щасливої будущини;
Б. Заклик до єднання князів руських;
В. Уславлення мужності руських воїнів;
Г. Засудження походу проти половців.

4. Головну ідею твору «Слово о полку Ігоревім» висловлено устами:
А. Ігоря Новгород-Сіверського;
Б. Святослава Київського у «золотому слові»;
В. Половецького хана Кончака;
Г. Ярослава Осмомисла Галицького.

5.
Вкажіть, яке природне явище як знамення вказує на те, що природа – не лише поетичний образ, а й дійова особа, що безпосередньо впливає на перебіг подій:
А. Повінь;
Б. Землетрус;
В. Затемнення сонця;
Г. Мороз улітку.

6. Автором «Слова о полку Ігоревім» є:
А. Нестор-літописець;
Б. Володимир Мономах;
В. Один із дружинників Ігоря Новгород-Сіверського, ім’я якого невідоме;
Г. Боян.

7.
Виберіть визначення, яке найкраще характеризує мову «Слова о полку Ігоревім»:
А. Проза;
Б. Поезія;
В. Поезія в прозі;
Г. Ритмізована проза.

8.
У «Слові о полку Ігоревім» до сил природи звертається:
А. Святослав Київський;
Б. Ярославна, дружина князя Ігоря;
В. Глібівна, дружина яр-тура Всеволода;
Г. Збірний жіночий образ.

9. Укажіть літературний стиль, ознаки якого характерні для «Слова…»:
А. Бароко;
Б. Реалізм;
В. Класицизм;
Г. Романтизм.

10.
Хто віднайшов список «Слово о полку Ігоревім»?
А. О.Мусін-Пушкін;
Б. О.Пушкін;
В. І.Франко;
Г. Т.Шевченко

11. Укажіть композитора, який написав оперу «Князь Ігор» за сюжетом «Слова о полку Ігоревім»:
А. М.Лисенко;
Б. М.Леонтович;
В. О.Бородін;
Г. П.Чайковський.

Завдання з вибором кількох правильних відповідей


12. У «Слові…» звертаються про допомогу до:
1. Померлих предків;
2. До вітру;
3. Сонця;
4.Руської землі;
5. Дніпра-Славутича;
6. Ігоря;
7. Святослава.

13. 
Персонажами твору «Слово о полку Ігоревім» є:

1.
Ігор Святославович;

2.
Ярославна;

3.
Ярополк;

4.
Святослав Київський;

5.
Всеволод Святославович;

6.
Княгиня Ольга;

7.
Володимир Великий.


Завдання на встановлення відповідності (логічні пари)


14. Установіть відповідність між цитатою із «Слова о полку Ігоревім» і персонажем, якому вона належить:

1. «Один брат, один світ світлий – ти, Ігорю! Оба ми є Святославичі!»;

2. «Браття і дружино! Лучче є би потятим бути, аніж полоненим бути»;

3. «О мої синовці… Рано єсте почали половецьку землю мечами разити, А собі слави шукати…»;

4. «О вітре, вітрило! Чому, господине, так сильно вієш ти?»

А. Ігор;

Б. Святослав;

В. Боян;

Г. Ярославна;

Д. Всеволод.

Відповіді на тести до твору «Слово о полку Ігоревім»
1. Г
2. Б
3. Б
4. Б
5. В
6. В
7. Г
8. Б
9. А
10. А
11. В
12. 2, 3, 5
13. 1, 2, 4, 5
14. 1 - Д, 2 - А, 3 - Б, 4 - Г



Категорія: Література. 9 клас | Додав: ychitel (15.10.2012)
Переглядів: 8036 | Рейтинг: 0.0/0